Van egy
hasznos tipped?

Röviden a munkabalesetről

Felnőtt életünk zömét a munkahelyünkön töltjük. Munkaadóként és munkavállalóként sem árt tisztában lennünk azzal, mit is takar pontosan a munkabaleset fogalma, miben tér el az üzemi balesettől, és ha minden óvintézkedés ellenére mégis bekövetkezik, milyen jogokat és kötelezettségeket ró a felekre.

Keret Röviden a munkabalesetről

A munkabaleset jogszabályi meghatározással bír, így pontosan definiálható: olyan baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkabaleset és az üzemi baleset két különböző, ám átfedéseket mutató fogalom. Többek között abban térnek el egymástól, hogy az előbbi esetében a munkavédelemi szabályok a mérvadók, utóbbira pedig a társadalombiztosítással kapcsolatos előírások érvényesek.

A törvény azt is előírja, hogy a munkáltató köteles bejelenteni a balesetet a területileg illetékes kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségének, valamint kivizsgálni és nyilvántartásba venni az esetet.

A munkahelyi balesetet elszenvedő dolgozó betegállományba kerül, és úgynevezett baleseti táppénz illeti meg, aminek igényét a foglalkoztatóhoz kell benyújtania.

Noha nem írja elő jogszabály, hogy a munkáltatónak munkavédelmi szabályzatot kell készítenie, a dolog nem ördögtől való, hiszen a munkavédelmi kötelességének egyébként is eleget kell tennie. A szabályzat részét képezheti a kockázatbecslés, kockázatértékelést pedig köteles elvégezni a munkaadó, ellenkező esetben megbírságolhatják. Más a helyzet a tűzvédelmi szabályzattal, amelynek meglétét bizonyos esetekben törvény írja elő.

Akárhogy is, az egészségügyi és biztonsági követelmények összességének tekinthető munkavédelem rendkívül összetett fogalom, amit az 1993. évi munkavédelmi törvény szabályoz, de kétségkívül kisebb költségeket ró a munkaadókra, mint amit egy esetleges bírság jelentene.

Weboldal címe: https://munka-vedelem.net/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI MUNKAVÉDELEM, TŰZVÉDELEM TIPPEK

A technológiák találkozása

A technológiák találkozása

Iparművészként fa- és bőrmegmunkálással egyaránt foglalkozom. Számtalan ajándéktárgy, zsebkendőtartó, pénztárca, fotókeret, szalvétatartó és fülbevaló színesíti repertoáromat – néhány évvel ezelőtt mégis úgy tűnt, mindez kevésnek bizonyul. A kézműves piacnak és a megrendelőknek több kell.

A nagy számlázó program teszt

A nagy számlázó program teszt

A tökéletes számlázó szoftver kiválasztása legalább olyan fontos egy vállalkozás életében, mint a megfelelő üzlethelyiség és munkatársak megtalálása. Nem mindegy, hogy egyszerű programot keresel, gyorsat vagy simán csak olcsót. A termékek összehasonlításával könnyebben eligazodhatsz a kínálatban!

Elromlott a Makita gépem, hova vigyem?

Elromlott a Makita gépem, hova vigyem?

Ugye ismerős, hogy épp akkor romlik el az elektromos szerszám, amikor nagyon kellene és esélyünk sincs a közelben szerelőt találni? Én is így jártam, de a Makita szervizben egy nap alatt megjavították.

Kötelező biztosítás? Az meg mi fán terem?

Kötelező biztosítás? Az meg mi fán terem?

Anyuéktól diplomaosztásra egy szép autót kaptam. A nagy öröm mellett persze egyszerre olyan, eddig ismeretlen dolgokkal is szembesülnöm kellett, mint a magas benzinárak vagy a kötelező biztosítás….

Egy őrült párkapcsolat és a CASCO biztosításom története…

Egy őrült párkapcsolat és a CASCO biztosításom története…

Amikor új barátnődet titkon mániás depresszióval kezelik, akkor jobb, ha az autódat a kötelező mellett CASCO biztosítással is bevéded.